Presa din Romania s-a grabit sa anunte cu surle si trambite faptul ca era download-urilor peer to peer e pe sfarsite. De ce? Pentru ca uTorrent va lansa in curand varianta platita. Nu stiu cum au ajuns la aceasta concluzie unii distinsi jurnalisti romani insa ma indoiesc de acest aspect.
De fapt stirea transmisa de cnet.com si alte portaluri de informatii IT se referea la faptul ca uTorrrent nu va mai fi gratuit tocmai pentru ca developerul a introdus cateva module ce permit interactiunea dintre aplicatie si device-urile mobile.
Un amanunt amuzant al acestei stiri este faptul ca tocmai developer-ul este cel care se teme ca aplicatia va fi piratata.
Alte surse de informare au precizat ca aplicatia va intra in legalitate furnizand accesul doar celor care vor plati pentru materialele downloadate. Daca se va intampla acest lucru ar fi un al doilea esec (cel putin) pentru ca primul a apartinut aplicatiei Napster care dupa lungi procese cu casele de discuri si distribuitorii de filme a fost modificata pentru downloadul legal.
Daca tot veni vorba de sfarsitul pirateriei ar trebui amintit faptul ca deja unele tari au luat masuri impotriva utilizatorilor ce pun pe internet (partajeaza) fisiere asupra carora nu au drepturi de autor.
In Statele Unite sunt deja cateva cazuri celebre in care unele persoane au fost puse sub acuzare pentru acest tip de infractiune fiind obligate sa plateasca sume colosale pentru muzica sau filmele oferite prin download peer to peer.
In Germania pentru fiecare actiune de acest fel providerul trimite facturi de mii de euro utilizatorului de internet ce a comis aceste actiuni. Practic pentru fiecare film sau piesa muzicala downloadata sau oferita (seed) celorlalti internauti, capsule utilizatorul contractului de internet va primi de la biroul de avocati cu care compania de internet colaboreaza o factura care reprezinta costurile acestei actiuni: plata drepturilor de autor pentru materialul descarcat plus comisionul biroului de avocatura plus o amenda din partea guvernului german.
In Franta s-a instituit deja regula ca la un anumit numar de tentative de descarcare a materialelor piratate, providerul are dreptul sa inceteze contractul de furnizare a serviciilor de internet dupa ce in prealabil a emis mai multe notificari prin SMS, e-mail, posta si birou de avocatura.