
La fix un an de zile de la primele teste efectuate la nivel mondial asupra protocolului IPv6, physician astazi se lanseaza oficial acesta pentru toti utilizatorii din intreaga lume.
Vechiul sistem, prescription denumit IPv4 isi va atinge in curand pragul maxim de 4.3 miliarde de adrese de IP ce poate sa le aloce, search astfel incat trecerea pe IPv6 va fi inevitabila si ne va afectat in mod direct pe noi furnizorii de servicii de gazduire site dar si companiile de telefonie VoIP, furnizori de servicii internet sau televiziune prin sistem VDSL, in final afectandu-ne indirect pe noi toti, utilizatorii de servicii online. Este un lucru pozitiv la prima vedere insa din perspectiva costurilor ce le implica aceasta schimbare, marea problema va cadea in spatele providerilor de internet ce vor fi nevoiti sa-si schimbe echipamentele hardware pentru a putea functiona pe noul protocol.
Deja mari jucatori de pe piata de hardware destinat conectivitatii Cisco sau D-link au implementat in noile lor generatii de echipamente (rutere, modemuri, swtich-uri, servere sau gate-way-uri) astfel de tehnologie menita sa asigure buna functionare in noul protocol.
Revenind la partea legata de implementarea acestui protocol, providerii de internet din intreaga lumea, chiar si din Romania vor avea nevoie de specialisti pentru migrarea catre IPv6 deja discutandu-se de sume considerabile necesare operatiunilor in cauza. Marii provideri, printre care si cei din Romania, deja sustin aceasta „mutare” chiar daca va fi costisitoare pentru ei, deoarece va largi spectrul adreselor si claselor de IP alocate la un numar considerabil mai mare decat cel existent, limitat asa cum spuneam la 4.3 miliarde de adrese unice de IP.
Se preconizeaza ca in viitorul apropiat, numarul device-urilor ce vor putea fi conectate la internet sa creasca, extinzandu-se in arii pe care pana acum le onsideram offline. Asadar putem avea pe langa terminale de date sau voce conectate la mediul online si automobile, masini de spalat vase sau rufe, roboti casnici sau asipratoare, dar si operatori de parking, mijloace de transport in comun, panouri publicitare sau de avertizare trafic (daca deja nu exista asa ceva)